Zatvorena projekcija filma Roberta Adanta "Pearls On The Ocean Floor"

08-05-2017

Zatvorena projekcija filma Roberta Adanta "Pearls On The Ocean Floor" održana je u Executive Lounge @ Radisson Blu Old Mill Belgrade hotelu, on 8. Maja @ 20 časova.

Biseri na dnu okeana istražuje životime i dela iranskih umetnica koježive i stvaraju unutar i izvan Islamske republike. Ova nepokolebljiva i britka studija sadrži intervjue umetnickih heroina poput Širin Nešat, Šadi Ghadirian, Parastou Forouhar i drugih, a zahvata znacajan i nesiguran trenutak u istoriji Irana. Govoreći graciozno i iskreno, ove hrabre žene izražavaju ono što se retko vida u zapadnjackim medijima: jedinstvene, individualne perspektive povodom pitanja identiteta, roda, i uloge koju umetnost igra u ponovnom promišljanjut radicionalnih stereotipa koji se cesto vezuju za žene u Iranu.

O Robertu Adantu

Robert Adanto je rođen u Los Anđelesu, a trenutno živi i radi u Majamiju. Obrazovao se iz oblasti glume i dokumentarnog filma, a završio je master studije iz glume u Umetnickoj školi Tisch Njujorškog univerziteta. Njegovi filmovi prikazani su na više od 40 međunarodnih filmskih festivala i predstavljeni su javnosti u Hiršhorn muzeju Smitsonian Instituta u Vašingtonu, Muzeju lepih umetnosti u Bostonu, Nacionalnom centru za savremenu umetnost uMoskvi, Muzeju savremene fotografije u Čikagu, Hammer muzeju u Los Anđelesu, Nacionalnom muzeju Australije u Kanberi i Muzeju umetnosti u Tel Avivu, Kraljvskom muzeju Ontarija uTorontu, izmedu ostalih. Trenutno je u Beogradu, jer snima dokumentarni film "Born Just Now" o umetnici Marti Jovanović.

Shadi Ghadirian in Robert Adanto’s Pearls on the Ocean Floor