Radionica Niklas Roy

25-03-2017

Poslednju radionicu u okviru ovogodišnjeg ciklusa NELT Edukativnog programa održao je istaknuti nemački umetnik Niklas Roy, koji je u svom radu bavi odnosom umetnosti i tehnologije, prvenstveno kroz kreaciju interaktivnih, mehaničkih instalacija. Rezultati četvorodnevne radionice Photon Attack! su predstavljeni u okviru završnog događaja ovog ciklusa NEP-a, u galeriji Kolektiv u subotu 25. marta u 19 h.

Kraj marta označava kraj drugog ciklusa NELT Edukativnog programa, koji je realizovan od aprila 2016. godine, kroz saradnju Nove Iskre, G12 Hub i kompanije NELT. Specijalni gost programa ovim povodom je bio istaknuti berlinski medijski umetnik Niklas Roy, koji je za učesnike pripremio četvorodnevnu radionicu iz domena dizajna interakcije, a čiji su rezultati bili predstavljeni u okviru završnog događaja i izložbe.

Photon Attack! je radionica koja učesnicima programa pruža priliku da direktno sarađuju sa jednim od najznačajnijih evropskih autora u domenu “medijske” ili “novomedijske” umetnosti. Radionica je fokusirana na rad sa RGB LED svetlom, koje je tokom proteklih nekoliko godina postalo nezaobilazni vizuelni fenomen. LED sijalice su svida, i osvetljavaju sve. Kroz ovu radionicu, namera je da se iskoriste prednosti i raznolike karakteristike LED traka, kroz upoznavanje njihovih mogućnosti ali i hakovanje i modifikacije koje mogu biti upotrebljene na kreativna način. U najkraćem – radionica i izložba koje su predstavljene kao finale NEP ciklusa 2016/17 istražuju LED svetlo kao materijal za umetničku kreaciju.

Niklas Roy koristi umetnost kako bi istraživao tehnologiju. Njegova istraživanja rezultiraju mehaničkim skulpturama, električnim mašinama, interaktivnim performansima i elektronskim spravama. Pre nego što se koncentrisao na umetničku karijeru, radio je kao režiser, 3D animator i supervizor za vizuelne efekte za nekoliko međunarodnih filmskih produkcija. Među njegovim poznatijim projektima su Pongmechanik (elektromehanička rekonstrukcija igre Pong), My Little Piece of Privacy (robotoička zavesa), Electronic Instant Camera (koja štampa slike na fiskalnom termo papiru), ili Perpetual Energy Wasting Machine. Primio je niz priznanja za svoj rad, dok su njegovi projekti predstavljeni na brojnim izložbama i festivalima, među kojima su Nam June Paik Art Center (Jongin-si), ZKM (Karlsrue), Japan Media Arts Festival (Tokio), Kikk (Namur), La Gaite Lyrique (Pariz), Experimenta (Melburn), Ars Electronica (Linc), Elektra (Montreal), Microwave (Hongkong), Transmediale (Berlin), Siggraph (San Antonio/Anaheim), Todays Art (Hag), Prototype (Sao Paulo) i brojni drugi.  

Rezultati radionice su predstavljeni u sklopu završnog događaja ovogodišnjeg NEP ciklusa u subotu, 25. mart u 19 h u galeriji Kolektiv (Karađorđeva 53). Ovom prilikom predstavljena je i publikacija o drugom ciklusu NEP, kao i kratki film koji dokumetnuje celogodišnji proces tokom koga je održano osam radionica, sedam javnih predavanja i niz studijskih poseta i mentorskih sesija. 

Kompanija NELT od aprila 2016. do marta 2017. godine organizuje drugi ciklus NELT edukatvnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. Cilj je da učesnici odabrani putem otvorenog poziva kroz timski rad steknu praktične veštine iz domena dizajna i novih medija, kao i da se inspirišu i osnaže u težnjama da svoje ideje pretvore u realne projekte.