Predavanje Niklas Roy

23-03-2017

Poslednje javno predavanje u okviru ovogodišnjeg ciklusa NELT Edukativnog programa održao je istaknuti “medijski umetnik” iz Nemačke Niklas Roy, koji je u svom radu bavi odnosom umetnosti i tehnologije, prvenstveno kroz kreaciju interaktivnih, mehaničkih instalacija. Njegovo predavanje održano je u Novoj Iskri u četvrtak, 23. marta u 18 h.

Kraj marta označava kraj drugog ciklusa NELT Edukativnog programa, koji je realizovan od aprila 2016. godine, kroz saradnju Nove Iskre, G12 Hub i kompanije NELT. Specijalni gost programa ovim povodom bio je istaknuti berlinski medijski umetnik Niklas Roy, koji je za učesnike pripremio četvorodnevnu radionicu iz domena dizajna interakcije, a čiji su rezultati bili predstavljeni u okviru završnog događaja i izložbe održane 25. mart.

Tokom ovog gostovanja, Nikas Roy je održao i javno predavanje u Novoj Iskri, tokom kojeg je predstavio svoj rad i najznačajnije projekte, među kojiima su i mnoge nagrađivane interaktivne instalacije, kao i projekti koji su privukli veliku pažnju na blogovima i online medijima posvećenim medijskoj i interaktivnoj umetnosti.

Niklas Roy (www.niklasroy.com) koristi umetnost kako bi istraživao tehnologiju. Njegova istraživanja rezultiraju mehaničkim skulpturama, električnim mašinama, interaktivnim performansima i elektronskim spravama. Pre nego što se koncentrisao na umetničku karijeru, radio je kao režiser, 3D animator i supervizor za vizuelne efekte za nekoliko međunarodnih filmskih produkcija. Među njegovim poznatijim projektima su Pongmechanik (elektromehanička rekonstrukcija igre Pong), My Little Piece of Privacy (robotoička zavesa), Electronic Instant Camera (koja štampa slike na fiskalnom termo papiru), ili Perpetual Energy Wasting Machine.

Niklas Roy je primio niz priznanja za svoj rad, dok su njegovi projekti predstavljeni na brojnim izložbama i festivalima, među kojima su Nam June Paik Art Center (Jongin-si), ZKM (Karlsrue), Japan Media Arts Festival (Tokio), Kikk (Namur), La Gaite Lyrique (Pariz), Experimenta (Melburn), Ars Electronica (Linc), Elektra (Montreal), Microwave (Hongkong), Transmediale (Berlin), Siggraph (San Antonio/Anaheim), Todays Art (Hag), Prototype (Sao Paulo) i brojni drugi.            

Pored rada na umetničkim projektima, Roy često drži predavanja i radionice, što će biti slučaj i u Beogradu. Učesnici ovogodišnjeg NELT Edukativnog programa imali su priliku da sa Nikalsom učestvuju u četvorodnevnoj radionici Photon Attack!, čiji su rezultati bili predstavljeni u sklopu završnog događaja ovogodišnjeg ciklusa koji je održan u subotu, 25. mart od 19 h u galeriji Kolektiv (Karađorđeva 53). Ovom prilikom predstavljena je i publikacija o drugom ciklusu NEP, kao i kratki film koji dokumetnuje celogodišnji proces tokom koga je održano osam radionica, sedam javnih predavanja i niz studijskih poseta i mentorskih sesija. 

Kompanija NELT od aprila 2016. do marta 2017. godine organizuje drugi ciklus NELT edukatvnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. Cilj je da učesnici odabrani putem otvorenog poziva kroz timski rad steknu praktične veštine iz domena dizajna i novih medija, kao i da se inspirišu i osnaže u težnjama da svoje ideje pretvore u realne projekte.