Predavanje Iva Čukić

22-02-2017

Četvrto javno predavanje iz ciklusa NELT Edukativnog programa održaće dr Iva Čukić, ko-osnivačica i članica kolektiva Ministarstvo prostora, koje se bavi pitanjima razvoja gradova, urbanim transformacijama i politikama.  Predavanje Kakav grad želimo? biće održano u sredu22. februara od 18 h u Novoj Iskri. Ulaz je slobodan.

Predavanje sa nazivom Kakav grad želimo? predstaviće aktivnosti kolektiva Ministarstvo prostora, naročito ona koja se odnose na korišćenje i upravljanje prostornim resursima, ali i aktiviranje zajednice oko pitanja razvoja grada. Pored toga, predavanje će dati pregled neformalnih alternativnih praksi u različitim političko-ekonomskim kontekstima, ali i osvrt na formalne politike razvoja i efikasne pristupe u rešavanju društvenih, ekonomskih i prostornih problema.

Iva Čukić, je diplomirala i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Usmerenje i oblast njenog istraživanja obuhvataju tačke susreta javnog prostora, uradi-sam filozofije, samo-organizovanja i prostorno-kulturnog diskursa. Od 2010. godine je ko-osnivačica i članica kolektiva Ministarstvo prostora. Na Odeljenju za urbanizam na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu angažovana je kao gostujući saradnik i predavač. Bavi se stručnom praksom pri čemu je učestvovala na izradi većeg broja stručnih projekata, istraživanja, radionica i seminara, domaćih i stranih izložbi.

Ministarstvo prostora je kolektiv iz Beograda osnovan 2011. godine sa ciljem promišljanja budućnosti gradova. Polje delovanja Ministarstva su urbane transformacije Beograda i drugih gradova u Srbiji, koje pomno prati i na koje reaguje. Grupa je svoj zajednički rad u početku usmerila na neformalno stvaranje i odbranu javnih prostora, koristeći se uradi sam filozofijom. Ovo je dalje vodilo proučavanju različitih pristupa razvoju gradova, kulturnih praksi i intervencija u gradovima, kroz niz akcija, izložbi, radionica i javnih diskusija. Ministarstvo prikuplja i deli podatke koje tematizuju sadašnji model urbanističkog razvoja i pruža podršku društvenim pokretima koji to isto rade u svojim lokalnim zajednicama. Ministarstvo razvija projekte u saradnji sa mrežom istraživača, aktivista, grupa i pojedinaca koji deluju u različitim oblastima poput arhitekture, urbanizma, sociologije, umetnosti, političkih nauka.

Kompanija NELT od aprila 2016. do marta 2017. godine organizuje drugi ciklus NELT edukatvnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. Cilj je da učesnici odabrani putem otvorenog poziva kroz timski rad steknu praktične veštine iz domena dizajna i novih medija, kao i da se inspirišu i osnaže u težnjama da svoje ideje pretvore u realne projekte.