Performans Ivane Ranisavljević Armour of Proof

Otvaranje izložbe BEOGRADSKA PERFORMANS ART SCENA – JEDAN UVID u Domu omladine Beograda će biti upotpunjeno performansom Ivane Ranisavljević (Armour of Proof) nakon pozdravnog govora i predstavljanja publikacije.

 

Armour of Proof

17. jul od 20.30 časova

Galerija Domu omladine Beograda

 

Smatrajući da svako fizičko oboljenje nastaje usled potisnutih, neosvešćenih i nerazrešenih emocionalnih konflikata, kao i zaboravljene ljubavi ka samom sebi, umetnica ukazuje na pasivno nasilje mediokriteta društva u kom živi, a kojim je svako, svakodnevno podvrgnut, nateran da (ne)svesno postane deo tog mehanizma (auto)destrukcije. U procesu žalosti zbog gubitka bliske osobe, svoje majke, umetnica ispituje i rekonstruiše, s jedne strane vezu između vaspitanja, učenja, uverenja, predrasuda, uslovljenih mentalitetom porodice i društva i psiho-fizičkog zdravlja, s druge strane. Praveći paralelu između majčine i svoje bolesti, i prolazeći kroz čitav raspon osećanja na emocionalnoj skali, od straha, besa, frustracije, tuge, preko ravnodušnosti, mirenja, umetnica se u trenutnoj fazi “razapetosti i zakucanosti” nada sledećem pozitivnom stanju. Ovaj performans je aktivni i materijalni deo njenog nadanja i inicijalni akt jednog dubljeg istraživanja i buduće umetničke prakse na istu temu.

 

Ivana Ranisavljević (1983) Beograd, Srbija
Vizuelna i performans umetnica iz Srbije. Godine 2011, diplomirala je na slikarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta u Beogradu, u klasi redovnog prof. Jovana Sivačkog. Pored tradicionalnih, klasičnih likovnih umetnosti (slikarstva, crteža i grafike), polje njenog interesovanja je oblast novih medija (multimedijalna umetnost, performans, body-art, video-rad, prostorne instalacije). Njen stvaralački likovni rad do sad je prikazan u nekoliko samostalnih i više grupnih izložbi, u zemlji i inostranstvu, a u poslednjih šest godina intenzivno je angažovana u oblasti performans umetnosti.

17-07-2018