Performans CABARET of an INTRUDER (Kabare jednog uljeza) - Branko Milisković

Pozivamo vas na izložbu Novi članovi ULUS-a 2018. koja se otvara u petak, 12. januara 2018, u 19 časova u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

 

Umetnik Branko Milisković će se predstaviti performansom:

KABARE JEDNOG ULJEZA 

 

Performansi Branka Miliskovića ne poznaju granice—on je ‘intruder’ par excellence. Kroz njegovo dosadašnje stvaralaštvo, u radovima kao što su Lili Marlene, Interloper, Couvre-feu, APPOINTED, Ceçi n’est pas UN garçon a la Pipe, Milisković koristi kostim, šminku, pesme i likove sa ciljem da poremeti rutinu svakodnevnice i kreira nesvakidašnji spektakl za publiku.

U radu ‘’Kabare jednog uljeza’’, Milisković dovodi pojam kabarea na jedan poseban nivo. Kabare je tradicionalno oblik neformalnog teatra, koji se izvodi u pabovima ili restoranima sa nekonvencionalnim sadržajem, kako god, Milisković u svom kabareu ruši četvrti zid, onaj koji obično deli publiku od izvodjača na sceni i navodi ih da mu se približe do te mere do koje publika obično ne bi imala hrabrosti ili smelosti.

Za Miliskovića, ‘’Uljez’’ je subjekat ili sistem koji se infiltrira u odredjenu grupu ljudi sa ciljem da dodje do saznanja a često ima potrebu da kolonizuje strateški odabranu teritoriju. Milisković zaposeda publiku svojim melanholičnim, bezvremenskim melodijama kao što je balada Irvinga Berlina iz 1923 pod nazivom ‘’What’ll I do’’. Performans započinje čitanjem čuvenog dela ‘’Gavran’’ Edgara Alana Poa. Milisković smatra ovu poemu apsolutnom personifikacijom Uljeza-Intrudera. Kako performans progresivno napreduje, Milisković vidno nema intenciju da se asimiluje već nastavlja da se poigrava i manipuliše različitim emocijama publike.  

Postavlja se pitanje koja je uloga ovog uljeza u našim životima? Ako je to prolazak kroz onostrano u tom slučaju Milisković predstavlja savršeno ogledalo u kome se reflektuju sve naše duboko skrivene emocije. Suočavajući se sa njim, mi se zapravo suočavamo sa našim demonima. Za uzvrat, uljez procesom intruzije saznaje sve o nama, i na taj način omogućuje sebi da se u nekom momentu možda i sam asimiluje. 

 

Deo teksta iz propratnog kataloga. Tekst pisala Dr. Amy Bryzgel 

 

Trajanje: aprox 30 min 

 

Fotografija: Jonathan Roy

12-01-2018