Izložba švajcarskog umetnika Zimouna

05-09-2014 to 05-10-2014

G12 HUB je predstavila izložbu švajcarskog umetnika Zimouna koji je shodno svojoj umetničkoj praksi napravio site-specific zvučnu instalaciju konkstruisanu baš za prostor galerije. Umetnik kreira umetničke instalacije prema prostoru u kom izlaže, te je svaka njegova izložba jedinstven i neponovljiv doživljaj. 

Zimoun je umetnik koji je svojim radovima obeležio međunarodnu umetničku scenu ali i stekao ugled među mlađim generacijama zainteresovanim za umetnost i tehnologiju, eksperiment i inovaciju. Njegovi radovi su postali prepoznatljivi u novoj umetničkoj praksi koja podrazumeva jednostavnost, eleganciju i minimalizam u umetnosti. Koristeći jednostavne i funkcionalne komponente, Zimoun gradi arhitektonske platforme zvuka. Njegove instalacije uključuju uobičajne industrijske objekte koji istražuju mehanički ritam. Uz opsesivan prikaz jednostavnih i funkcionalnih materijala, on artikuliše napetost između urednih prikaza modernizma i haotičnih sila života. 

Izložba je pod pokroviteljsvom švajcarskog fonda za kulturu Prohelvetia.

Biografija umetnika:

Zimoun, rođen u Švajcarskoj 1977, je samouki umetnik koji živi u Bernu, Švjacarska. Njegovi radovi su predstavljeni na samostalnim i grupnim izložbama u Evropi, Severnoj Americi, Africi i Južnoj Americi. Dobitnik je mnogobrojnih umetničkih nagrada. Među poslednjim mestima gde je izlagao su  Nam June Paik Art Center u Koreji, Kuandu Muzej likovnih umetnosti, Ringling Muzej umetnosti u Floridi, Harnett Muzej umetnosti u Ričmondu, bitforms galerija u Njujorku, Art Bazel, Galerie Denise Rene Pariz, Ringling muzej umetnosti, Bitforms galerija u Njujorku, Kunsthalle u Bernu, Kunstmuseum u Lihtenštajnu, Muzej savremene umetnosti MNAC u Bukureštu, Muzej umetnosti u Seulu, Muzej savremene umetnosti u Ljubljani i druge.