Geo Strategic / Mrđan Bajić

30-04-2015 to 30-05-2015

Izložba je podeljena na radni segment i izložbeni deo. Celina od deset skulptorskih predložaka za monumentalne skulpture čini izložbeni deo postavke  dok radnu celinu čine tri skulptorska projekta u realizaciji: jedna nevidljiva, jedna nemontirana i jedna nezavršena skulptura. 

U okviru izložbenog dela između ostalih biće prikazane i skulpture Sirija (glava skulpture iz muzeja u Damasku u suzama), Facciamo finta di niente (genetski izmenjeni paradajz iz Fukušime posle nuklearne katastrofe, morfovan sa globusom i postavljen na simbol ležernog stila života, čuvene italijanske Vespe), Gorgona (glava Meduze nad okovanim sabranim delima Marksa i Engelsa) i Radnička klasa ide u raj (radnička kolica pod nesrazmernim teretom naslaganih i privezanih sanduka na čijem vrhu se uzdiže glava Miki Mausa).  Radni deo podrazumeva projekat Dunav, rađen za privatnog naručioca, skulpturu Zvezde ili Anđeli rađenu za Umetničku galeriju Nadežda Petrović u Čačku i skulpturu Geo Strategic koja nema naručioca ni investitora. Ovaj radni segment kreiran je tako da se proces nastajanja “skulptorskih konglomerata” od idejne zamisli do finalne realizacije učini prisutnim u komunikaciji sa publikom.

Biografija umetnika:
 
Rođen 1957. godine u Beogradu.1976/1983. Završio osnovne studije i postdiplomske studije na Vajarskom odseku FLU u Beogradu, u klasi Jovana Kratohvila. 1990/1996. Živi i radi u Parizu: Cite Internationale des Arts; Usine ephemere; Pollock-Krasner Foundation Grant. Od 1997. - Profesor na Vajarskom odseku FLU Beograd. 1998/2002. - Radi na projektu ”Yugomuzej”. 2003. - “Pozorišna skulptura”, JDP, Beograd. 2007. Reset_ , Nacionalni paviljon Republike Srbije, La Biennale di Venezia. 2007/2010. Kalemegdan Bridge Collaboration, R.Deacon/M.Bajić, Beograd. Ucesnik (2011) i selektor (2012/14) sinpozijuma Beli Venčac/ Mermer i Zvuci.
 
/www.yugomuzej.com/  
/www.mrdjanbajic.net/