Diplomski performans Uteha / Sara Kostić

23-07-2016 to 24-07-2016

Mlada srpska umetnica Sara Kostić izvela je u beogradskoj galeriji Kolektiv 24-časovni performans “Uteha” u kojem je gradila postelju od šećera. “Uteha” predstavlja diplomski performans ove mlade umetnice u okviru programa PerformanceHUB. Publika je mogla da posmatra deo performansa uživo u galeriji u subotu 23. jula od 12-18h, a ceo performans kroz izlog galerije i putem livestreama na web sajtu Galerije 12 HUB. Performans je trajao od 23. jula u 10h i završio se 24. jula u 10h.

Umetnica je u okviru performansa nastojala da oslika današnje potrošačko društvo koje sebi ne dozvoljava i ne ume da nađe utehu van fizičke forme. Šećer je, osim u simboličnom smislu, uzet kao bitna namirnica u našem društvu i kao predmet brojnih polemika jer je njegov uticaj na menjanje ljudskog tela u poslednjim decenijama ogroman. Kao osnovna gradivna imenica označava materiju ili građu, transformiše telo i arhitekturu.

Biografija umetnice:

Sara Kostić je Master inžinjer arhitekture na Univerzitetu u Beogradu i performans umetnica koja će se predstaviti na prestižnom Venice International Performance Art Week-u u decembru 2016. Performans Uteha je diplomski rad kojim Kostić završava učešće u Performance HUB-u, jednogodisnjem sertifikovanom umetničkom programu koji je inicirala umetnica Marta Jovanović u saradnji sa Galerijom 12 HUB u Beogradu.