Diplomski performans Neque mittatis margaritas ante vestras porcos / Ivana Ranisavljević

07-10-2016

U okviru promocije nove G12HUB web platforme, mlada umetnica, polaznica PerformanceHUB programa, Ivana Ranisavljević izvela je svoj diplomski performans “Neque mittatis margaritas ante vestras porcos ...”, kojeg je bilo moguće pratiti i preko livestreama.

Iz Biblije, u prevodu sa latinskog: ”Ne dajte svetinje psima; niti bacajte bisera svojih pred svinje…”, da ih ne pogaze nogama svojim, i okrenuvši se ne rastrgnu vas.”

Telo umetnice, premazano zlatnim pigmentom leži ispred ulaznih vrata u zgradu kao otirač, nepomično. Publika je primorana da pređe preko njega ili ga preskoči, rizikujući prljanje zlatnim pigmentom.

Pitanje o suštini performansa i umetnosti danas. Performans koji je začet u atmosferi borbe, poraza i bekstva od zadate i nametnute stvarnosti, nastao iz bunta protiv umetničkog dela kao robnog statusa, i umetnosti kao elitnog statusa danas je postao deo istih. Kome se i u kakvim uslovima prezentuje, kome i čemu služi, i da li još uvek “služi”? Da li će biti doživljen kao deo zabave, dokolice, razbibrige ili suštinski shvaćen?