Blue Holding / Elana Katz

05-06-2014 to 20-06-2014

Serija tri performansa američke umetnice sa sedištem u Berlinu Elane Katz, se bave temama telesnog bola, živog i mrtvog tela, i tela kao instrumenta. Svaki pojedinačan performans rezultira instalacijom, a njegova kulminacija nastavlja da postoji u formi izložbe u prostoru galerije.

Blue Holding, objektima kojima se koristi, gestom i repetativnom i predvidivom strukturom od tri performansa, promišlja pojam klasičnog. Rad fundamentalno izmešta ali istovremeno i upisuje u klasično, provocirajući ispitivanje klasične estetike, objekata i akcije. Procesom koji (klasični) muzički instrument čini zauvek starinskim, haljina i telo umetnice postaju prazno platno koje upija tečnost. Violina referiše na beživotnost, a telo umetnice, u svojoj pasivnosti, čini podjednako i kontrast i sklad. 

Biografija umetnice:

Elana Katz je američka umetnica sa sedištem u Berlinu, Nemačka. Njen rad često podrazumeva istorijsku dimenziju, kroz koju umetnica konforontira kulturne konvencije, kritički ispituje složenosti kontradikcija, i stvara iskustva koja imaju za cilj da se zaborave pretpostavljeni postulati. 2010. godine je bila dobitnica DAAD granta za postdiplomske studije, a 2011. granta Franklin Furnace fonda. Učestvovala je kao performer u retrospektivnoj izložbi Marine Abramović u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku 2010, izlagala je u galeriji Location One u Njujorku 2011. godine, Kraljevskoj akademiji lepih umetnosti u Belgiji iste godine, Freies muzeju u Berlinu 2012, Diehl Cube u Berlinu 2013, i P.P.O.W. galeriji u Njujorku 2013. godine. 

www.elana-katz.com