Mirko Lazović

Mirko Lazović (1979, Beograd) trenutno živi u Holandiji. Diplomirao je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i magistrirao na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu (2005). Sa sedištem u Holandiji od 2003. godine, Lazovićeva široka praksa uključuje nedavne izložbe u Mediamatic u Amsterdamu, MuseumsQuartier u Beču, i samostalnu izložbu u G12 HUB u Beogradu. Bio je umetnik-in-residence u MuseumsQuartier (Beč), ResidenSea (Heraklion, Grčka) i Kunstsenter Kvinesdal, Norveška. U fokusu njegovih vajarskih instalacija je prisutnost, interaktivnost i aspekti vremena. Svetlo, voda, struja i zvuk su njegovi radni materijali.

 

Dok gledam u...
Narcis
Interaktivna skulptura sa vodom.

Povedena mitom o Narcisu, ova instalacija preispituje odnos prema sopstvenom odrazu. Kada se posmatač ogleda predugo, njegov odraz počinje da se izobličuje. Skulptura je izložena u Galeriji 12 HUB u Beogradu, MuseumsQuartieru u Beču, November Music festivalu u Den Bošu i galeriji Mediamatic u Amsterdamu.
Clepschor (2012 - 2016)
Interaktivna, prostorna instalacija sa vodom, strujom, svetlom i zvukom.

Ritmično kapanje vode sa plafona u poplavljeni prostor, svojim zvukom ispituje posmatračev subjektivan osecaj vremena i prostora.

Nekoliko verzija ovog rada je prikazano u Heraklionu, Magacinu u Beogradu, zamku Žinkovi u Češkoj, Galeriji GPL u Beču i pozorištu Dakota u Hagu.
Electrickle
interaktivna skulptura sa vodom i strujom.

U ovoj instalaciji su ozvučeni svi mehanički procesi, kapljanje vode, rad pumpi i protok struje. Proces mašine pokrece posmatrač svojim prisustvom.

Rad je prikazan u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, i November Music festivalu u Den Bošu.