Marta Jovanović

Marta Jovanovic je dobitnica nagrade Roma Kapitale za umetničko dostignuće u Italiji 2012. godine. Učestvovala je na 55. Venecijanskom bijenalu u okviru serije razgovora na temu umetnosti performansa pod nazivom Venice Agendas, zajedno sa nekim od najznačajnijih umetnika i kustosa iz oblasti performansa kao što su Džoan Džonas i Hans Urlik Obrist. Osnivač je godišnjeg edukativnog programa za umetnost performansa PerformanceHUB u saradnji sa Galerijom 12 HUB kao i artist in residence programa i alternativnog performance art space-a The Room u saradnji sa Radisson Blu Old Mill Hotel, u Beogradu. 

Lepota čvrstog vezivanja
Dvanaest
Osnovna škola Josif Pančić, školsko mesto Gradac postoji stodvadeset godina. Ove godine (2016) ostalo je samo dvanaest đaka. Performansom “Dvanaest” Jovanović fizički dočarava nisku brojnost učenika. Iscrtavajući formu svojih stopala na terenu, umetnica ukazuje na prazna mesta na igralistu ispred škole koje bi trebalo da vrvi od djaka i akcije. 

Fotografija: Marija Konjikušić
Ljubav
Ljubav i mržnja, privlačenje i odbijanje, bol i požuda, mir i rat su pojmovi koji, iako su dijametralno suprotni jedno drugom, neraskidivo povezani. Jedan često dovodi do drugog, ne može postojati jedan bez drugog. - Anja Feršner
Majčinstvo
“Majčinstvo” je performans u kome Marta Jovanović ispituje sopstvene životne izbore i sopstveni status žene umetnice u patrijarhalnom svetu. Nakon potpune transformacije njenog ličnog života, koja ju se naterala da preispita svoj put, svoju prošlost i svoju budućnost, još jedan put je morala da se odluči izmedju društvenih normi predodredjenim ženama i sopstvenog puta. - Anja Foerschner
Uniforma
UNIFORMA je dvogodišnji performativni rad Marte Jovanović koji je počeo 1. januara 2016 godine. Umetnica nosi UNIFORMU u svim radnim i poslovnim prilikama dve godine. Preko sto volontera iz sveta kulture i umetnosti nose ili ce nositi UNIFORMU u razlicitim intervalima do kraja 2017 godine. UNIFORMA je komad garderobe kreiran za rad a simbolizuje vrednost nevidljivog i ne prepoznatog rada kao i odgovornost prema sebi i drugima.