Bojana Knežević

Bojana S. Knežević - interdisciplinarna umetnica, aktivna u polju videa, performansa, filma, zvučne umetnosti, audio-vizuelne instalacije i umetničke edukacije. Osnovne i master studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer Novi likovni mediji. Trenutno je studentkinja interdisciplinarnih umetničkih doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Osnivačica NVO Femkanje. Živi i radi u Beogradu.
 

Femkanje / Radio mapiranje nezavisne scene
Beograd - Život ili smrt
2014, eksperimentalni dokumentarac

Produkcija, režija i montaža: Bojana S. Knežević
Scenario i glavna uloga: Maja Atanasijević
Direktor fotografije: Aleksandar Ramadanović
Dizajn zvuka: Predrag Šestić

“Film prati poznatu manekenku i stilistkinju u njenoj usamljenoj ali intenzivnoj borbi za povratak zaboravljenih vrednosti jednog grada.” Kroz formu eksperimentalnog dokumentarca / video eseja i njegovog trejlera, ovaj projekat je osmišljen da testira okruženje na temu - urušavanje kulturnih vrednosti glavnog grada i njegovi uzročnici. Intimna priča o Beogradu (nekad i sad) poznate manekenke i stiliskinje Maje Atanasijević, praćena je njenim ekscentričnim performansima u javnom prostoru.
Savršeni mušakarac
2012, kratki dokumentarni film

Režija, kamera, montaža: Bojana S. Knežević
Muzika: Damjan Loš “Gej Lepotan”
Grafički dizajn: Jelena Drobac
Postprodukcija zvuka: Ivan Kadelburg

Četiri gej mladića iz Srbije anonimno dele svoje fantazije o savršenom muškarcu. Ovaj kratki film je iskrena priča o ljubavi i strasti – ispričana od strane onih koji moraju da je kriju. Savršeni muškarac kreiran je kao video ispovest, koja kroz naizgled bezazlenu tematiku, svojom vizualizacijom i sadržajem daje presek stanja LGBT zajednice u Srbiji.
4 Look at You
2011, 11- kanalna video instalacija

Rad se bazira na istraživanju koncepta vizualizacije straha i metoda njegovog izazivanja putem audio - vizuelnih medija. Vizualizacija straha u savremenom svetu najčešće se vezuje za horor film, čije nam retrospektivno posmatranje i proučavanje omogućava da pratimo razvoj audio-vizuelnih metoda korišćenih u cilju izazivanja straha ili nelagodnosti kod posmatrača.

Glumci (Dečije pozorište Vesela kornjača): Krsman Bajič, Andrej Beljanski, Danilo Pivac, Luka Novković, Sergej Gluščević, Pavle Hrnčić, Mateja Dikosavljević, Teodora Madžarac, Nikola Naglić, Nađa Ilić, Maša Ludoški, Laura Todorović, Marko Ćirilović Kamera: Aleksandar Ramadanović Zvuk: Anton Bereš, Bojana S. Knežević, Jana Marinkov (vokal)